Калоян Методиев, политолог, втори в листата на БСП за България

...
 Калоян Методиев, политолог, втори в листата на БСП за България
Коментари Харесай

К. Методиев: Ако има учебник какво не трябва да се прави в политиката, ПП-ДБ са го изяли с кориците

 _2024 izbori_v013

 

Калоян Методиев, политолог, втори в листата на „ Българска социалистическа партия за България ” в 25 МИР-София

- Защо поискахте да станете народен представител, какво желаете да измененията и каква ще бъде първата ви самодейност като депутат? Вие сте на второ място в столичния 25 МИР, тъй че вероятността да бъдете определен, е да не кажа 100 %-ова, само че голяма.

- В живота 100 % няма. А на въпроса за какво съм влезнал в политиката - това съм учил, това съм специализирал, това съм преподавал, това съм работил, тъй че по напълно натурален метод пристигна и приемането на поканата от страна на Корнелия Нинова да съм втори в 25-ти МИР София.

- Листата, водена от нея.

- Да, аз съм втори, след нея. Подкрепям тази политика, която Нинова единствена остана да отстоява в последните 5-6 години. Само тя остана като финален бастион против модела „ ГЕРБ ” на задкулисие, на разтрошаване на партийната система, на печални резултати от ръководството. Така, че по напълно натурален път пристигна всичко. Този въпрос, мисля, би трябвало да се задава повече към тези артисти, които влизат в Народното събрание, с цел да демонстрират междинни пръсти – давам го като емблематичен образец. При мен пристигна естествено – това е моят поминък, моето предопределение.

- Първата ви самодейност?

- Първата самодейност ще е съобразена с политиката на партията и политиките, които тя прокарва - един народен представител не може да е независим електрон, който се движи в Парламента. Разбира се, аз имам първите въпроси, които ми се слагат от гласоподавателите в 25-ти регион. И ще дам съответен образец: От 30 години карам кола, и в една и съща права сред Горнобански път, и сред Суходол и Люлин всяка седмица заставам в голямо запушване. Сега, при срещите хората, ми споделят - по кое време и за нас ще има път? Защото това сме над 200 хиляди души – в Овча Купел, в Горна Баня, в Красна поляна, в Люлин, в Суходол, Банкя, които сме изложени всеки Божи ден на тежки тапи. Тровени сме от нездравословни газове и губим стопански хиляди часове. Ще направя всичко допустимо да бъде притисната изпълнителната власт, Столична община, всички, от които зависи – с цел да се приключи тази дъга на Околовръстния път заради тези нездравословни обществени, екологични и стопански проблеми.

- Очаквате ли след 9 юни, след изборите да се сформира работещо, постоянно правителсво? Защото, в този момент страната излиза от едно 10-месечно ръководство сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС със съдействието на Движение за права и свободи, които направиха вероятни измененията в Конституцията, значими закони бяха внасяни и одобрявани с техни гласове. Сега, обаче виждаме, че има доста гневни рецензии сред ГЕРБ-СДС от една страна и ПП-ДБ от друга?

- Свидетели сме на опити за отграничаване, с цел да кажат гласоподавателите в акцията, че те са две разнообразни неща. Но, става въпрос за едни и същи хора, от една и съща сглобка, които са пристъпили всички вероятни морални правила. Документите обаче са безпощадни. Там седят подписите на Бойко Борисов, Асен Василев, Кирил Петков, Пеевски, Христо Иванов - под едни и същи законопроекти, конституционни промени. Една грозна препирня докара до края на това ръководство - за така наречен бухалки - прокуратурата, Национална агенция за приходите, регулаторите, които не можаха да разделят. Там правила няма. Тази сглобка отново ще се сглоби след изборите въз основата на общия интерес и на алъш-вериша, който организираха през тези 9 месеца. Резултати за българския народ във връзка с качеството на живот, на съответни резултати от ръководството – няма. Това беше изгубено време за страната.

- Социолозите дават своите прогнози – вероятността две форации да имат болшинство към този момент е дребна, само че даже да има 121 гласа сред две политически обединения, то ще бъде толкоз нежно, че може би ще бъде извънредно несигурно, би трябвало да има и трета групировка. Има ли настройка и при какви условия присъединяване да вземе в сходна управническа структура Българска социалистическа партия?

- В сходна структура, която очертахте преди малко - няма. Трябва да е ясно към този момент, че Нинова, и Българска социалистическа партия под нейното управление, остана последната партия, която сподели „ с Борисов в никакъв случай ”, взе решение на висшите си органи и поддържа тази политика, макар бухалките, медийната мръсотия, която се лее, компромати, напън, целия инструментариум на една превзета страна, който се изсипва върху тях. Но няма оттегляне по този въпрос, няма и да има. Отстъплението го направиха ПП-ДБ, които излъгаха гласоподавателите си. Единственото действително държавно управление сега е надпартийно, равно отдалечено от партиите, програмно, с съответен период и цели. Което държавно управление да стартира да изкарва поетапно страната от политическата рецесия.

- Кажете най-важните условия?

- Трябва да се поддържат обществените системи в страната през идната година, да са функциониращи, с цел да може хората да са спокойни. Да се махне напрежението от бизнеса, тъй като всяко ръководство на ГЕРБ вкарва голям боязън у всеки, който има от квартално магазинче до огромна фабрика, тъй като не знаеш кой ще пристигна да ти почука на вратата и да ти каже „ аз желая да съм ти съучастник ” или да ти харесат бизнеса. Трето, другите страни към този момент си изхарчиха милиардите по „ Плана за възобновяване и резистентност “. Гърците не помниха по кое време са ги изхарчили. Това са парите за коронавирус рецесията, които стоят в Европейската банка. Тези пари би трябвало да са народен приоритет и да се вкарат в българската стопанска система – опазване на здравето, обучение, обществена система. Разбира се, да не забравяме Шенген, тъй като сме на една крачка. Има неща, които могат да се свършат бързо, с цел да се освободи българският бизнес, туризма и по този начин да могат да влизат пари в страната.

- Кои биха били пък алените линии, които Българска социалистическа партия не би пристъпила за присъединяване във властта?

- Това би трябвало да реши партията, несъмнено, тъй като аз съм гражданска квота. Но, занапред мога да ви кажа, че всякакво наличие на лицето Бойко Борисов или негови проксита в ръководството е такава алена линия. Още повече, че той се гласи за премиерски мандат, непосредствено към този момент загатва, че е подготвен да ръководи страната. Това не е алена линия, това е червен трап, който по никакъв метод няма да приемем, тъй като ще е злополука за страната. Да не забравяме, че по време на неговите ръководства за първи път в историята на България ние сме по социално-икономически индикатори след Румъния. Този човек ни вкара след Румъния! Никога не сме били след Румъния. И унизително през днешния ден ние би трябвало през днешния ден да обясняваме, че сме зад тях, а те да споделят „ не желаеме с българите да участваме в никакви конфигурации, тъй като те ни бавят ”.

Другият резултат от неговите ръководства е, че българите живеят най-кратко в Европейски Съюз. Не го споделя Калоян Методиев, споделя го Евростат, споделя го и българската статистика. Българските мъже живеят 69 години междинна възраст, което е парадокс. В другите европейски страни живеят 10 години повече от нас. А в тази статистика се оглежда опазване на здравето, въздух, вода храна, стрес... цялото качество на живот. И това не е разследване на неприятен климат или война, а единствено на неприятно ръководство. Този човек желае да ръководи България с едни 500 хиляди души, само че останалите 5 милиона сме превърнати в заложници на неговата политика. Няма резултати, не може да има резултати, три пъти е бил министър председател - и трите пъти сме преди всичко по корупция, на последно място по дълготрайност на живота, първи по ракови забалявания, всички отрицателни ранглисти са в това портфолио. Това са обстоятелствата. След Румъния ли сме – след Румъния сме. Някога били ли сме в последните 100 години – не сме. Кой ръководи 15 години България – той. Всеки проблем си има име и адрес.

Така, че това е алена линия и мисля, че гласоподавателите би трябвало да си дават сметка, че ПП-ДБ и всички останали, които се прегърнаха с него, завършиха в политиката. Това е линия, която не би трябвало да бъде минавана, най-малкото, тъй като не е в полза на страната.

- 2021 година Българска социалистическа партия влезе в съдружно ръководство, дружно с Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ, тогава бяхте управяващи, ГЕРБ беше в изолираност. Сега, страната излиза от 10-месечно ръководство, в което ГЕРБ участваше единствено с един министър /б.р след оборване от Калоян Методиев/: Така споделят, Българска социалистическа партия беше в съпротива. След 9 юни, обрисувайки всичко, което казахте, до каква настройка ще бъде по-близка обстановката в страната – до такава, в която Българска социалистическа партия ще може да взе участие в ръководството или до такава, в която може да бъде и съпротива?

- При изискване на контрактуван временен кабинет, който да е надпартиен, програмен – може да взе участие в ръководството. Кабинет, който може да изведе страната от пермаментната политическа рецесия и от спиралата от избори, в която сме влезнали.

Но, за 7 месеца ръководство, което споменахте: 22 милиарда за обществена политика, бизнесът си отдъхна – оставиха го на мира, ГЕРБ бяха държани надалеч от властта, точно по тази причина беше свалено държавното управление. На първо място бяхме по индустриално произвеждане. И това, в секторите, които управляваше Българска социалистическа партия. Едни безвъзмездни детски градини вземете – аз знам по какъв начин се е случило, с какъв напън от страна на Българска социалистическа партия върху Политическа партия, за пенсиите – същото. Но се видя, че за 7 месеца може да се прави друга политика. За България има и различен път. Видя се, че и с 23 депутати по времето на последната Сглобка Нинова съумя да спре либерализацията на пазара на ток с една година, с цел да не пострадат хората и да не се вдигнат цените от 1 юли. Т.е. и в съпротива, и в ръководство показахме, че можем да се оправяме със дилемите и да си изпълняваме обещаното. А нали това е и смисълът на политиката.

- В последната седмима доста нашумя един запис, единият, излязъл в онлайн пространството, беше препубликуван от Политическа партия и на тяхната фесбук страница. Има и други записи – в последния се загатва и името на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Какво е вашето отношение към тези излизащи записи?

- Ако има учебник по политика, в който се споделя какво не би трябвало да се прави в политиката – ПП-ДБ са го изяли от кора до кора и го извършиха във всичките му вероятни вариации. На какво сме очевидци? Някакви записи отпреди години, изрязани, приказват си някакви хора, появяват се на парче – цялото това нещо си има цел. Очевидно, никой не би трябвало да има доверие на тези момчета и девойки, които си приказват просташки, не е ясно защо става въпрос, извадено от подтекста. Очевидно, изкарани с концепцията да се вкарат и Нинова, и Българска социалистическа партия в калните битки – наблягам, калните битки на Сглобката посред им. Защото, навръх това сме очевидци – всички да бъдат очернени. Това е технологията на Борисов. Наблюдавам го 15 години – „ да не сме сами в Сглобката, при този кален бракоразвод - дайте да бутнем и другите ”. Е, няма да му се получи. Отсега желая да му кажа: Остави Българска социалистическа партия на мира, остави Корнелия Нинова на мира. Това не е следващият план, който ще погълнеш по метода, по който погълна 10-15 партии до момента. Ще създадем всичко допустимо да не го позволим.

- Сега малко и за конкуренцията вляво – „ Солидарна България ”, която сплотява Мая Манолова и Ваня Григорова, „ Левицата ”....

- /Смее се/ Знам какво ще ме питате...

- Какво ще ви запитвам?

- Сигурно за Тик-тока, за кражбите...

- Вие къде държите паролите за Инстаграм и Тик-ток?

- Предполагам, в пресцентъра си ги държат, само че това ли щяхте да ме питате?

- Не, само че това е занимателен отговор. Сега - за какво хората да изберат Българска социалистическа партия, а не Ваня Григорова, Мая Манолова или „ Левицата ”? Не става ли прекомерно обитаемо в този ляв набор?

- Не, в противен случай. Това са следващите пародии сред тандема Мая Манолова-Ваня Григорова и Михаил Миков – той да споделя, че са му откраднали паролата от компютъра, 3 дни да ги преследват да им ги връщат… Такава подигравка, такива циркаджии не е съществено изобщо да ги разясняваме. Те би трябвало да отговорят на други въпроси – от кое място имат толкоз пари за билбордове? Аз съм претендент след водач на партия, която е парламентарно показана – имам нула билбордове. Те имат бибордове за милиони в София и страната – значи там някой излива големи пари, зад тях. И тук, с цел да свърши шеговитата част, тъй като в действителност не си заслужава да се заимаваме с техните върешни драми, пренебрежимо малко доверие имат: Призовавам хората да не си пилеят гласа за такива дребни партии – единствено за дотация са. И за зависимости. Защото, по-късно тези, които са им наляли милионите, ще желаят да им се връщат посредством следена политика и нечестни гласувания. Нито глас за тези партии, тъй като се видя алтернативата сега.

Подкрепа за Българска социалистическа партия с номер 24 в бюлетината – единствено ние не се продадохме и сме единствената опция против реставрацията на модела „ ГЕРБ ”.

Интервю за предаването " Офанзива " с водещ Любо Огнянов

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР